’Pop-up’ træning i naturen – for både krop, sind og smilebånd

Aldersgruppe: 15+

Instruktører: Line, Elsebeth og Rasmus

Tid og sted: Varierende steder i naturen på forskellige dage og tidspunkter.

Pris: DKK 20,- pr gang (kan betales kontant eller med mobilepay)

Kort introduktion: Pop-up træningen udbydes over facebookgruppen ‘Voksen Træning Ebeltoft Gym’ og på sms og popper op med med jævne mellemrum og kort varsel. Det kræver intet medlemskab eller særlige forudsætninger – kun nysgerrighed. Man er velkommen uanset, om man er høj eller lav, tyk eller tynd, begynder, let øvet, øvet eller ekspert, eller om man har været i genoptræningsforløb, er kroniker, kæmper med livsstilssygdomme eller måske stress eller depression, eller bare er en, som nyder at bevæge sig i et fællesskab – vi træner både krop, sind og smilebånd i naturen.

Mere om indhold:
Pop-up tilbyder events og træninger på forskellige lokationer i naturen – det højloftede rum. Vi laver pop-up ligegyldig, om vi er få eller mange, som dukker op – det er ikke et succeskriterie at være mange – det vigtige er, at de, der møder op, får trænet sammen.

Vi har blandt andet lavet pop-up-vandretur, pop-up-gymnastik med og uden musik under åben himmel, og vi har henover sommeren lavet pop-up træning på stranden efterfulgt af valgfrit havbad og snak over en kop medbragt morgenkaffe med udsigt over havet ved Boeslum strand for dem, som havde tid til dette. Og vi har lavet pop-up naturtræning, hvor vi har bevæget os rundt i skoven – trænet og sanset skoven i både efterårs- og vinterdragt uanset vejr og vind.

Det fede ved naturtræning er – udover spændvidden i alder – at det er muligt at være med og udfordre sig selv på mange forskellige niveauer. Vi behøver ikke at kunne løbe lige hurtigt eller være lige stærke – ja, faktisk behøver vi slet ikke at kunne løbe, mens andre måske vil give den max. gas. I naturtræning er der stor mulighed for differentiering, og det er vigtigt, at den enkelte selv mærker sin krop og mærker efter. Nogle gange er vi 3 instruktører, hvilket betød, at det er muligt at differentiere yderligere, hvis der er behov for dette; fx i forhold til alternative øvelser eller justere op og ned i tempo mm. Det betyder noget, at vi kender hinanden og samtidig har vi alle 3 en god portion erfaring i forhold til krop, træning og bevægelse i form af uddannelse og kurser såvel fra det frivillige foreningsliv, herunder DGI’s Naturtræningsuddannelse, og fra vores professionelle virke (henholdsvis: fysioterapeut, PD i Krop, kost og sundhed samt underviser i bevægelse & idræt, sundhed og livsstil på voksenuddannelse).

Naturtræning bygger blandt andet på teorien om de 6 træningsparametre: kraft, balance, puls, styrke, relationer og kropsfornemmelse. Parametrene kan du som instruktør variere imellem og skrue op og ned for samt lade nogle have mere fokus den ene gang og skrue op for andre på et andet tidspunkt. Vi kombinerer også med øvelser, som træner vores hjerne (det som også kaldes ’smarttræning’) og arbejder med øvelser i form af styrke-/udholdenhedsøvelser og funktionel træning, hvor vi bruger egen kropsvægt, og hvad der er i naturen, fx en væltet træstamme til forskellige styrkeøvelser, eller vi træner stabilitet og helkropsøvelser op ad et træ. Det kan også være i form af makkerøvelser. Vi udnytter skovens ujævne terræn og skovbund til at træne balance og puls; vi bruger fx pinde til at lave forskellige øvelser med, og vi finder på forskellige måder, hvorpå vi i makkerpar eller mindre grupper transporterer os fra et sted i skoven til et nyt sted. Måske finder vi hver især et træ, som vi kan stå op af og mærke vores åndedræt, sanse vores krop, naturen omkring os og vejr og vind. Naturen er et oplagt rum til at få stimuleret og skærpet sine sanser.